Bundanon

The design concept both preserves and transforms, is equal parts subtle and dramatic. Renowned aspects of the current setting are maintained and their presence enhanced with an array of new and compelling visitor experiences. – Kerstin Thompson

Sensitively embracing the existing landscape and its ecology, the design responds to current and future climatic conditions with inspiration drawn from rural Australia’s trestle flood bridges. The facilities are housed within a new 140-metre-long by 9-metre-wide structure that at one end abuts the Art Museum within the sloping hillside, continuing along to bridge an existing gully. 

The Gallery

A counterpoint to the Bridge structure the new gallery is subterranean, buried within the reinstated hill. Here the drama will be in coexistence of the works of the gallery and framings of the site – sky above or forest edge. Visitors will be able to compare Boyd’s imaginary landscape with the actual one around them.

Arrival Hall

The concept both preserves and transforms, is equal parts subtle and dramatic. The Arrival Hall frames the culturally significant cluster of buildings from the time of the Boyds’ occupation including his studio and also key features of the landscape that inspired him like Arthur’s Hill.

The arrival terrace and forecourts create a series of event and learning spaces and make fully accessible the sloping site’s considerable level changes.

Gallery Entry

The core visitor program is collocated adjacent to the historic Boyd cluster to achieve a centralised and single heart. New and existing buildings are united by a common forecourt. The Gallery and other more climatically sensitive program is subterranean: to maintain the setting of the Boyd Education Centre and to achieve passive thermal stability. By contrast the Bridge building is in the spirit of plein air – less climate control and more indoor/outdoor flow.

Accommodation

Stay on site and experience what makes Bundanon unique. From 2022, visitors can spend two nights staying at the Bridge. All bedrooms come with ensuite bathrooms and offer spectacular views.

Gully & Stepped terraces

Visitors arrive via the terraced forecourt. Beside this, below the belly of the bridge is an intriguing wet gully landscape for exploration and discovery.

The Breezeway

From within the Bridge forms a sheltering veranda dramatically suspended above the gully and encompassing views towards Arthur’s Hill. Between the interior spaces such as workshops and accommodation suites are outdoor but sheltered areas for an array of activities.

The Bridge over the Gully

The Bridge over the Gully contains some of the visitor facilities including workshops and accommodation suites. Imagined as a piece of infrastructure the singularity of the bridge’s form serves as a datum to highlight the distinctive undulating topography of Shoalhaven. Recalling the trestle bridges endemic to flood landscapes such as this, the dramatic bridging structure straddles the gully from ridge to ridge, allows sporadic waters to flow beneath it and for the reinstatement of the wet gully ecology. 

Close
Close
Close

Bundanon acknowledges the Wodi Wodi and the Yuin, of the South Coast region, and recognises their continuous connection to culture, community and Country.

In Dharawal the word Bundanon means deep valley.

This website contains names, images and voices of deceased Aboriginal and Torres Strait Islander peoples.

Close
Close